Hack the future:
Fremtidens arbejdsplads
24 TIMER MED KREATIVE LØSNINGER
PÅ FREMTIDENS PROBLEMER
Hacktober 2018 handlede om fremtidens arbejdsplads. Det var om alt fra arbejdsglæde og foranderlighed til robotter og diversitet. Hvordan gør vi et opgør med “som vi plejer” og hvordan skaber vi robotter, der kan rumme den fremtid vi går i møde, men også kan skabe arbejdsglæde. Dette var blot nogle af tematikkerne til Hacktober 2018.
Hacktober 2018 havde fokus på erfaring, nytænkning og kreativitet. Dette kom blandt andet på spil, da deltagerne skulle bygge robotter af pap. For hvad skal robotterne kunne for at kunne skabe arbejdsglæde og rumme forandringerne i en allerede foranderlig verden?
24 TIMER TIL MANGE DILEMMAER, FRA FORANDERLIGHED OG LEDELSE TIL ROBOTTER OG DIVERSITET
Til højre kan du se nogle af dilemmaerne, som deltagerne sad med, da de skulle hacke fremtiden baseret på fire sprints.
De fire sprints handlede om:
Sprint 1: Et opgør med “vi plejer”.
For at kunne navigere i en foranderlig verden, har vi brug for ny teknologi, ny adfærd, nye forventninger og nye vaner. Ved at se på de dominerende megatrends får vi indblik i, hvor vi har brug for at ændre vores tanker og finde anerledes måder at gøre tingene på. Vi skal væk fra ‘plejer’ og i stedet se på, hvordan vi kan skabe læringsøjeblikke, et meningsfuldt liv (ikke bare arbejdsliv, men det hele liv) og ikke mindst et fokus på verdensmålene.
Det fokus havde Erik Korsvik Østergaard, da han holdte inspirationsoplægget til sprintet med overskriften: “Ledelse i en verden der konstant ændrer sig”.
Sprint 2: Aflæring af gamle vaner
Med udsigt til 7 megatrends, 6 påstande om fremtiden og 11 klyngede problemstillinger, skal vi lige synke klumpen i halsen. Det er et stort ledelsesmæssigt ansvar. Vi skal lykkes med at skabe organisationer, hvor alle har lyst til at møde op. Vi skal få hacket problemstillinger som diversitet, operationelle ledere, organisering og de ”halvgamle”. Vi kan ikke skabe organisationerne selv. Vi er nødt til at være flere. Vi er nødt til at være et team (eller flere teams). Og et godt sted at starte med sit ledelsesmæssige ansvar er ved at gøre sit for at teamet er motiveret og mærker glæden ved at gå på arbejde.
Line Bloch holdt inspirationsoplægget “Moderne personaleledelse i praksis”.
Sprint 3: High tech – High touch
I dialogen om robotternes indtog på arbejdsmarkedet skal vi tale om replacement eller displacement: Bliver vi afløst af robotter eller får vi nye stillinger, som f.eks. Data Trash Engineer? Når vi ser på de typer ledelsesrobotter der findes – eller robotter, der kan understøtte vores ledergerning – så er det oftest robotter, der overtager vores administrative management opgaver, der tales om. Den del af ledelsesgerningen som indeholder ’Leadership’ delen vil stadig ligge hos os. Altså må vi antage at det bliver vores rutineopgaver, som bliver fjernet, så vi kan bruge mere tid på det menneskelige.
Det var med dét for øje, at Anders Martinsen holdte inspirationsoplægget “To bot or not to bot”.
Sprint 4: Hvad gør vi i morgen?
I en konstant foranderlig verden er vi nødt til at se mere holistisk på, hvordan forandring påvirker vores organisationer. Fem konkrete områder påvirkes, når vi arbejder og leder vores organisationer.
Med en holistisk tankegang og en analyse af de af fem områder bliver vi klogere på, hvordan områderne flytter sig i forhold til hinanden, når de påvirkes: Hvis du ændrer dit formål og din retning, så påvirkes din kultur, ledelse, organisering og innovation – og tilsvarende hvis du ændrer de andre områder.
Puk Falkenberg præsenterede forandringer I fremtiden med et inspirationsoplæg “Driv og naviger i forandringer”.
Er du nysgerrig på hvordan vi ellers har arrangeret Hacktober? Læs mere om Hacktober 2019.
Hvad vil jeg gøre allerede i morgen
for at forandre status quo?
Start nu for at ændre status quo i morgen!
Én ting er at hacke på problemstillinger, undersøge mulige løsninger og drømme sig hen et sted, hvor alle problemer er løst. En anden ting er at reelt gøre noget.
Derfor har du her en liste af ting du kan gøre allerede i morgen for at forandre status quo og rykke et skridt tættere på fremtidens ledelse.
- Find ud af jeres etiske og moralske ståsted, når det kommer til teknologi.
- Begynd at brug Delegation Poker til at uddele ansvar og opgaver.
- Huske på, at det skal give mening og skabe værdi.
- Se på hvordan du kan tilpasse eksisterende processer og praktikker til at være mere responsive, dynamiske med mulighed for bevægelse.
- Tillad dagligdags innovation og små eksperimenter, som I kan lære af.
- I skal turde at lave fejl –og dermed skabe læringsøjeblikke. Tæl hvor mange gange I lærer noget. Hav Key Learning Index som et måltal.
- Start speedboats for at formalisere eksperimenter.
- Du skal lære af andre mennesker, som er anderledes end dig selv. Skab plads til diversitet og mangfoldighed i dit team.
- Lav en reversed-mentorordning.
- Du skal ikke vente til i overmorgen. Gå i gang nu.